Pin It

Sep 15, 2011

Class VII- ASSET exam sample Questions


Sample questions for ASSET Examination.

·       Visit aqad page at www.ei-india.com for asset question a day.

| Class 7 | English

1)
Which of these is a synonym for 'deposit' as a noun?
A. pledge
B. dregs
C. layer
D. powder

Correct Answer : B

2) Which of these words is an antonym for 'gingerly'?
A. warily
B. recklessly
C. badly
D. cautiously

Correct Answer : B

3) Which of these verbs is NOT normally followed by ''for''?
A. ask
B. pay
C. wait
D. bother

Correct Answer : D

4)
Which of these would be the BEST expansion of the newspaper headline in Passive Voice?
Centre Pulled up for not Keeping Yamuna Clean
A. The Centre has pulled up for not keeping the Yamuna clean.
B. The Centre pulled up for not keeping the Yamuna clean.
C. The Centre has been pulled up for not keeping the Yamuna clean.
D. The Centre had been pulled up for not keeping the Yamuna clean.

Correct Answer : C

5)Which of these sentences is punctuated correctly?
A. The students bags appeared to be filled with much more than was needed.
B. If you'r friend had come earlier I would have introduced him to my boss.
C. Ramesh's insect collection includes ten grasshoppers, eight moths and fifty beetles.
D. The power failure occurred at exactly 2:20 am, and lasted for almost four hours'.

Correct Answer : C

6) Choose the BEST punctuation for this sentence.
A. He exclaimed and said ''what a lovely day it was?''
B. He exclaimed and said, ''What a lovely day it was!''
C. ''He exclaimed and said what a lovely day it was.''
D. He exclaimed and said, ''what a lovely day it was!''

Correct Answer : B

7) Choose from the options an expression that BEST replaces the underlined word in the sentence given below?

He is the kind of person who can deliver a speech 'immediately'.
A. ready to drop
B. at the drop of a hat
C. as a drop in the ocean
D. to drop dead

Correct Answer : B

8) Choose from the options the newspaper headline that is in the Active Voice.
A. Elderly Man Reported Missing
B. President Awards Children
C. Earth Orbiter Built By Students Set to Fly Soon
D. Man Killed in Freak Accident

Correct Answer : B

| Class 7 | Maths

1) The diameter of a TENNIS BALL would be about.
A. 0.5 mm
B. 5 mm
C. 50 mm
D. 500 mm

Correct Answer : C




2)
What is the area of the shaded part 
in the figure shown here?
A. 200 cm2
B. 150 cm2
C. 125 cm2
D. 100 cm2

Correct Answer : D

3) 123450 is NOT divisible by:
A. 2
B. 3
C. 9
D. 15

Correct Answer : C

4)
"Mallika and Kishore have the same number of marbles. To have 100 marbles, they must pool their marbles together and then get 30 more."Which equation represents the above relationship?
A. 60x = 100
B. 30x2= 100
C. 30 + x2 = 100
D. 30 + 2x = 100

Correct Answer : D

5)
72, 81, 90, 99, ….. is a series of numbers following a certain pattern. Which of the following numbers will be in this series?
A. 336
B. 409
C. 600
D. 783

Correct Answer : D

6) Mrs. Mishra bought a bottle of tonic like this for her baby daughter.

Every morning Mrs. Mishra gives 2.5 ml of tonic from this bottle to her daughter. How long would the tonic in the bottle last?
A. about 1 week
B. about 1 month
C. about 3 months
D. about 10 months

Correct Answer : C







9) What is the ratio of the SHADED squares to the UNSHADED squares in the figure shown below?






























A. 09:28
B. 02:07
C. 02:05
D. 07:02

Correct Answer : C

10) Which of these equations has 0 as the solution?
A. x + 4 = 7 - x
B. 7x = 7
C. 2x + 3 = x - 3
D. 2x + 1 = 1 + 3x

Correct Answer : D


11) 34 =
A. 12
B. 92
C. 62
D. 33 + 31

Correct Answer : B

12) Anu copied down a simplification question as:
7 - 8 - 2 + 6 ÷ 2

There were some brackets in the question which she missed. 
Yet, Anu's answer finally turned out to be correct! Which of the following could have been the correct position of the brackets in the question?
A. (7 - 8) - (2 + 6) ÷ 2
B. 7 - (8 - 2) + (6 ÷ 2)
C. 7 - 8 - (2 + 6) ÷ 2
D. (7 - 8) - 2 + (6 ÷ 2)

Correct Answer : D
13) The sum of the ages of 5 children is 20 years. After how many years will the sum of their ages be 40 years?
A. 4
B. 5
C. 10
D. 20

Correct Answer : A
14) Tina called her friends Shama, Jenny, Roma and Aashka over to her house to play. They all arrived at Tina's house at different times. Shama arrived 5 minutes after Jenny but 10 minutes before Aashka.Roma and Tina were playing chess when Jenny arrived.In what order did they arrive at Tina's house?
A. Roma, Jenny, Shama, Aashka
B. Jenny, Roma, Shama, Aashka
C. Roma, Shama, Jenny, Aashka
D. Jenny, Shama, Aashka, Roma

Correct Answer : A
15) How many RECTANGLES are there in the figure shown below which are NOT SQUARES?
A. 0
B. 7
C. 9
D. 10

Correct Answer : D

16) 72, 81, 90, 99, ….. is a series of numbers following a certain pattern. Which of the following numbers will be in this series?
A. 336
B. 409
C. 600
D. 783

Correct Answer : D

| Class 7 | Science

1) We know that the pressure of water increases with depth. Then, which of the following shows the most possible shape of a dam?
A. 
B. 
C. 
D. 

Correct Answer : C


2) This pie-chart shows the percentage composition by weight of the elements of the earth's crust. The two elements that are present the most on the earth's crust are
A. Silicon and Oxygen
B. Oxygen and Iron
C. Aluminium and Iron
D. Silicon and Iron

Correct Answer : A

3) Many gates at railway crossings are operated manually. A typical gate consists of a rod usually made of iron, consisting of a heavy weight at one end as shown.

 
What is the need for the heavy weight at one end of the rod?
A. to help close the gate at the railway crossing
B. to help open the gate at the railway crossing
C. to strengthen the gate in case of any accident
D. to make unauthorized opening of the gate difficult
Correct Answer : B
4) Sponge is a porous material. What will happen when a piece of sponge is lowered quickly in water and squeezed under water?
A. The sponge will become hard.
B. The sponge will not get wet.
C. The air trapped in the pores will rush out and bubbles can be seen in the water
D. The sponge will dissolve in water.

Correct Answer : C

5) Given below are the ball-and-stick models of a few molecules. Which one of them represents a water molecule?
A.          B.        C.   D.

Correct Answer : B

6) The source of energy for the Earth's water cycle is
A. the wind
B. the sun's radiation
C. the earth's radiation
D. the sun's gravity

Correct Answer : B

7) A Maximum-Minimum thermometer has two stems which record the highest and lowest temperatures during a period of time. A small metallic piece in each stem indicates the temperature.

What are the MAXIMUM, MINIMUM AND 
CURRENT TEMPERATURES shown in this 
thermometer?


A. 55oC, 35oC, 45oC
B. 45oC, 25oC, 35oC
C. 55oC, 25oC, 35oC
D. 45oC, 25oC, 30oC

Correct Answer : B
8) What is "dry cleaning" of clothes?
A. putting out the clothes to dry in the sun
B. using a liquid other than water to clean the clothes
C. using water vapour to clean the clothes
D. using warm air to clean the clothes

Correct Answer : B

9) When solid candle wax is heated, it becomes liquid. The molecules
A. absorb heat and move apart.
B. absorb heat and come together
C. release heat and move apart.
D. release heat and come together.

Correct Answer : A

10) Compounds are substances in which the constituent elements always combine in a specific ratio. Which of these substances is NOT a compound?
A. sulphur dioxide
B. water
C. air
D. table salt

Correct Answer : C
11) What are the different types of motion that you would observe in a pendulum clock?
A. rectilinear motion and circular motion
B. circular motion and oscillatory motion
C. oscillatory motion and rectilinear motion
D. rectilinear, oscillatory and circular motion

Correct Answer : B

12) Manu wanted to find out if his heartbeat rate changed after he ran. These are the things he recorded. Which of them is NOT required for him to find the answer?
A. the number of heartbeats per minute before running
B. the number of heartbeats per minute immediately after running
C. his body temperature after running
D. all the above three are required.

Correct Answer : C

13) The structure shown here is called a greenhouse. Greenhouses have glass panels that let in light but keep heat from escaping. In which regions would greenhouses of this type be used to grow plants?
A. regions that are very cold
B. regions that are very hot
C. regions that are very humid
D. regions that are very dry

Correct Answer : A

14) The boiling point of water is 100oC at sea level. The boiling point of butane is -1.5oC.. If we leave liquid butane in a bowl on a table in a room where the temperature is 24oC, butane will
A. evaporate.
B. condense.
C. freeze.
D. melt.

Correct Answer : A
15) Which gas will you fill in the empty bubble
here?
A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Carbon dioxide
D. Water vapour

Correct Answer : A
16) Which of the following parts is present in a plant cell but absent in an animal cell?
A. centriole
B. nucleus
C. cytoplasm
D. cell wall

Correct Answer : D

17) We know that the pressure of water increases with depth. Then, which of the following shows the most possible shape of a dam?

.
B.
C.
D.
Ans C

No comments: